29 Şubat 2012 Çarşamba

Kolay Ramazan Pidesi





Malzemeler:
4,5 bardak beyaz un
1 tatlı kaşığı instant kuru maya

1 çorba kaşığı pekmez

3/4 tatlı kaşığı tuz
1,5 bardak su
Yarım bardak süt
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Üzerine sürmek için:
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı su
1 tatlı kaşığı çörekotu veya susam


2 orta boy pide (20cm çapında)

1.Geniş bir kapta, 1 bardak unu ve ¼ tatlı kaşığı kuru mayayı karıştırın. Oda sıcaklığında ½ bardak suyu ilave ederek hamur haline getirin ve 1 saat ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
2.Hamuru ağzı kapalı bir kaba alıp bir gece buzdolabının en alt bölmesinde bekletin.

3. Hamuru buzdolabından çıkarıp 2-3 saat oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

4.Eğer elle yapıyorsanız, geri kalan malzemelerin hepsini geniş bir karıştırma kabına alıp ortasına bir önceki gün hazırladığınız hamuru yerleştirin ve hepsini karıştırıp hamurunuzu 10 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve cıvıkça bir hamur olacaktır.
5.Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra geri kalan malzemerin hepsini mikser kabına alıp ortasına bir önceki gün hazırladığınız hamuru yerleştirin ve hamurunuzu 6-7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve cıvıkça bir hamur olacaktır.
6.Hamuru 2 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın.
7.rın taşını veya iki fırın tepsisini üstüste koyup fırının tabanından biraz yüksek bir yere yerleştirin. Fırını 250 dereceye (500° F) ayarlayın.
8.Hazırladığınız hamuru kaşık veya spatul ile iyice unlanmış bir fırıncı küreği veya saplı kesme tahtası üzerine alıp elinizi gerektikçe unlayarak 1 cm kalınlığında yayıp 30 dakika daha kabarması için bekletin. (Pide fırında ısıtılmış taş veya tepsiler üzerine atılacağından bulunduğu yere yapışmaması için altında bolca un olmalır.)
9.Tahta bir kaşığın sapıyla bastırarak pidenin üzerini resimdeki gibi şekillendirin ve üzerine yoğurt ve su ile çırpılmış yumurta sarısı sürün. Çörekotu veya susam ile süsleyin.
10.Pideyi fırına vermeden önce fırına dayanıklı küçük bir kaba ½ bardak kaynar su ilave edip fırının arka köşesine yerleştirin.
11.Pideyi önceden ısıtılmış fırındaki sıcak tepsilerin veya fın taşının üzerine dikkatlice atıp yaklaşık 15 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin. Eğer pidenin üstü erken kızarırsa aluminyum folyo ile örtüp pişirmeye devam edin.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Belki Bunlarda Dikkatini Çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...