Malzemeler:
4,5 bardak beyaz
un
1 tatlı
kaşığı instant kuru maya
1 çorba kaşığı
pekmez
3/4 tatlı kaşığı
tuz
1,5 bardak su
Yarım bardak süt
3
çorba kaşığı zeytinyağı
Üzerine sürmek için:
1
yumurta sarısı
1
tatlı kaşığı yoğurt
1 tatlı
kaşığı su
1 tatlı
kaşığı çörekotu veya susam
2 orta boy pide (20cm
çapında)
1.Geniş bir kapta, 1
bardak unu ve ¼
tatlı kaşığı kuru
mayayı karıştırın. Oda sıcaklığında ½ bardak suyu ilave ederek hamur
haline getirin ve 1 saat ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
2.Hamuru ağzı kapalı bir kaba alıp
bir gece buzdolabının en alt bölmesinde
bekletin.
3. Hamuru buzdolabından çıkarıp
2-3 saat oda sıcaklığına
gelmesini bekleyin.
4.Eğer elle yapıyorsanız, geri kalan
malzemelerin hepsini geniş bir karıştırma
kabına alıp ortasına bir önceki
gün hazırladığınız hamuru yerleştirin ve hepsini
karıştırıp hamurunuzu 10 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve cıvıkça bir hamur
olacaktır.
5.Eğer
mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan
sonra geri kalan malzemerin hepsini
mikser kabına alıp ortasına bir önceki gün hazırladığınız hamuru yerleştirin ve
hamurunuzu 6-7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve cıvıkça bir hamur
olacaktır.
6.Hamuru 2 saat oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın.
7.Fırın taşını veya iki fırın tepsisini üstüste koyup
fırının
tabanından biraz yüksek bir yere yerleştirin. Fırını 250 dereceye (500° F) ayarlayın.
8.Hazırladığınız hamuru kaşık veya
spatul ile iyice unlanmış bir fırıncı küreği veya saplı kesme
tahtası üzerine alıp elinizi gerektikçe unlayarak 1 cm
kalınlığında yayıp 30 dakika daha kabarması için
bekletin. (Pide fırında ısıtılmış
taş veya tepsiler
üzerine atılacağından
bulunduğu yere yapışmaması
için
altında bolca un olmalıdır.)
9.Tahta bir kaşığın sapıyla bastırarak
pidenin üzerini resimdeki gibi şekillendirin ve üzerine yoğurt ve su ile çırpılmış yumurta sarısı sürün. Çörekotu veya susam ile
süsleyin.
10.Pideyi fırına vermeden önce fırına dayanıklı küçük bir kaba ½ bardak kaynar
su ilave edip fırının arka köşesine yerleştirin.
11.Pideyi önceden ısıtılmış fırındaki sıcak tepsilerin veya fırın taşının üzerine dikkatlice
atıp yaklaşık 15 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
Eğer pidenin üstü erken kızarırsa aluminyum folyo ile örtüp pişirmeye devam
edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder