26 Kasım 2014 Çarşamba

Zeytinyaglı pırasa

Malzemeler:yarim kg pirasa 1 adet havuc   1 adet kuru sogan   3/4 cay bardagi (yarimdan biraz daha fazla)pırınc tuz yaklasik 2 su bardagi sicak su         Yapilisi:Ilk önce pirasalari temizleyip dograyalim.Havuclari da kabuklarini soyup,dilimler halinde kalin olmayacak sekilde keselim.Sogani da yemeklik dogradiktan sonra,siviyaginda hafif pembelesinceye kadar kavuralim.Havuclari da katip,5-6 dakika kisik ateste kavurmaya devam edelim.Pirasalari da katip yaklasik 10 dakika kadar kavurup,salcayi da katarak birlikte biraz kavurduktan sonra sicak suyu katalim.Pirasalar ve havuclar yumusayincaya kadar kaynatip,pırınclerı de  katıp pırınc yumusayana kadar kaynatmaya devam edelim.Tencereyi ocaktan almadan evvel tuzunu ekleyelim.Eger suyu az gelirse,sicak su ilave edilebilir.Servis zamani limonunu katabiliriz.Siz isterseniz yemek kaynarken de limon suyu koyabilirsiniz.



Asure

Malzemeler
  • 500g aşurelik buğday (3 su bardağı)
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 200 g kuru kayısı
  • 200 g kuru üzüm
  • 1 su bardağı fındık
  • 3 lt su
  • 2 su bardağı süt
  • 4 su bardağı toz şeker
  • çeyrek çay kaşığı tuz
  • çeyrek çay kaşığı karabiber
  • yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, sunuyu aldım)
Üzeri için;
  • 25 g fındık
  • 25 g kuş üzümü
  • 100 g ceviz
  • 1 adet nar
  • Tarçın
Hazırlanışı:
Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.
Buğdayı yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün. Daha sonra kaynar su ekleyip 50dk kadar buğdayı kaynatın. (Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15dk kaynatmak yeterli olacaktır.).
Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç 15dk kadar kaynatın.
Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15dk daha kaynatın.
Tek tek cam kâselere bölüştürün.
Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.
Aşure pişirirken toplamda 3lt kadar su kullandım. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.
Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 4 su bardağı bizim aile için ideal oldu. Siz az şekerli seviyorsanız, 3 bardak kadar ekleyip tadını kontrol ettikten sonra gerekli gördüğünüz miktarda ilave edebilirsiniz.

Belki Bunlarda Dikkatini Çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...