26 Ocak 2014 Pazar

Kadayıf Dolması



MALZEMELER:
250 gr kadayıf
çekilmiş ceviz
SOSU:
4 yumurta 
1 çay bardağı  süt
1/2 paket vanilya
ŞURUBU:
2,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
yarım limon suyu
Yapılışı:
Erzurum yöresine ait bu tatlı yapılırken kadayıfına çok dikkat edilmeli.Kadayıfın oldukça ince olması gerekiyor.Kadayıflar düz bir zemine uzatılarak serilmeli ve içine ceviz içi konularak incecik sarmaya gayret etmeliyiz.Sarılan kadayıflar sos karışımına batırılıp bol sıvı yağda kızardıktan sonra sıcak kadayıf soğuk şerbete atılır. Ve şerbeti çektikten sonra afiyetle yenir :)

20 Ocak 2014 Pazartesi

Mantı Köftesi (Elazığ Yöresi)




  • Malzemeler:
  • 1 yemek kasesi köftelik bulgur
  • 6 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı kuru reyhan
  • 1 adet rendelenmiş kuru soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
Sos için;
  • 150 gr orta yağlı kıyma
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Pul biber
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  •  yoğurt
  •  sarımsak
Bulgura sıcak su üzerini ıslatacak kadar dökülür ve 5 dk suyunu çekmesi beklenir. Un, baharatlar, reyhan, ince doğranmış kuru soğan katılarak yoğurulur. İstenilen şekil verilir. Kaynayan tuzlu suda 10 dakika haşlanır. Salça baharatlar eklenerek tereyağında kavurulur. Sonra kıyma eklenir .Bulgur köftesinin üzerine  sarımsaklı yoğurt  dökülür. Hazırlanan kıymalı sosta ilave edilerek sıcak olarak servis edilir. Afiyet olsun.

13 Ocak 2014 Pazartesi

Kuru Domates Kuru Biberli Etli Kuru Fasülye :)


Malzemeler:
4-5 Adet Kuru Domates
4-5 Adet Kuru biber
200 gr. kuşbaşı et
1 Su bardağı kuru fasülye
1 Kuru Soğan
Sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates-biber karışık salça
Tuz,karabiber,pulbiber


Yapılışı
Kuru fasülyeyi bir gece önceden ıslatıyoruz veya kuru fasülyeyi 15-20 dk haşlıyoruz.Ben kuru fasülyeyi düdüklü tencerede yapıyorum.Önce tenceremize etleri atıp suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.Etler suyunu çektikten sonra sıvı yağ ve soğanlarıda ekleyip hepsini kavuruyoruz.Salçamızı atıp kavuruyoruz üzerine kuru fasülyeyi ve kaynamış suda bekleterek  yumuşattığımız  kuru biber kuru domatesi ilave ediyoruz.Tuz ve baharatları atıp üzerine 3-4 parmak kaynamış su ekleyerek düdüklü tencerede yarım saat pişiriyoruz.Pişirme süresi fasülyenin cinsine göre değişir.

Afiyet Olsun

12 Ocak 2014 Pazar

Evde bebe bisküvisi yapımı

Hazır satılan bebe bisküvilerinde akrilamid denilen kanserojen maddenin tespit edildiğini duyunca herşeyin en iyisini vermeye çalıştığım Mehmet Fatih'ime de bebe bisküvisini evde yapmak şart oldu tarifin sonunda Türkiye'de yapılan araştırmayla ilgili yazıyı okuyabilirsiniz.Bu arada tarifte pekmez de kullanmadım çünkü pekmez de yüksek ısılarda zararlı maddelere dönüşebiliyormuş.
Malzemeler:
2 çay bardağı tam buğday unu
yarım çay bardağı irmik
2 çay bardağı yulafunu veya pirinç unu( ben pirinç unu kullandım)
4 yemek kaşığı tereyağ(oda sıcaklığında erimiş)
1 yemek kaşığı yoğur ve hamura kıvam vermek için 2-3 yemek kaşığı yoğurt suyu
Yapılışı: Pirinç unu hariç diğer tüm malzemeleri hamur karıştırma kabına aldım.Pirinç unu her ne kadar 2 çay bardağı dese de fazla geliyor onun için pirinç ununu yavaş yavaş hamur elinize yapışmayana kadar ilave edelim.İstediğimiz şekli  verip yağlı kağıt serili tepsi de 175 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dk.üzerine hafif pembeleşinceye kadar pişirelim.Ben deep freeze atıp ihtiyaç oldukça çıkartıp bebeğime veriyorum.

Afiyet Olsun



Sağlık Bakanlığı, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı´nda,
içinde kanserojen madde akrilamid bulunması nedeniyle incelenen 4 bebe
bisküvisi örneğinin sonuçlarını açıkladı. 
Açıklamada, akrilamidin kızartılmış ve fırınlanmış gıdalarda 
bulunma miktarıyla ilgili raporlar ve insan için kanserojenik etkileri
olabileceğinin düşünülmesinin, tüm dünyayı bu konuyla ilgili hale 
getirdiği belirtildi. 

İsveç´te 2002 Nisan ayında tebliğ edilen bir araştırma sonucunda 
ilk kez akrilamidin yüksek ısıda pişirilen bazı besinlerde meydana 
çıktığının keşfedildiği kaydedilen açıklamada, akrilamidin, 
poliakrilamid imalatında kullanılan kimyasal bir madde olduğu ifade 
edildi. 

Gıdalardaki karbonhidratlar, yağlar ve proteinler arasında uygun 
bir kombinasyon olduğunda reaksiyonun, fırınlama veya kızartma işlemi 
sırasında oluşabildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: 
´´Önce İsveç´te, ardından Norveç, İsviçre, İngiltere ve Amerika´da
yapılan araştırmalarda akrilamidin cips, patates kızartması, kurabiye,
tahıl ve ekmek gibi bazı nişastalı besinlerde 120 derecenin üstünde 
pişirildiğinde ortaya çıktığı gösterilmiştir. 

Ortalama bir tüketici için günlük alınım değerleri 0.8-6 
mikrogram/kilogram vücut arasında değiştiği tahmin edilmektedir. 
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan çalışmalara göre 
günde 1 miligram (mg) akrilamid alınımı olan bir toplumda 100 binde 1 
kişinin kanser riski taşıdığı görülmüştür.´´ 
İsveç´te 2002 yılında yapılan çalışmada, fırında pişirilmiş veya 
kızartılmış, cips, ekmek gibi nişastalı gıdalarda 100-1000 
mikrogram/kilogram oranında akrilamid bulunduğu belirtilen açıklamada,
ABD de ortalama aynı değerlerin bulunduğu kaydedildi. 

-TÜRKİYE´DEKİ SONUÇLAR-

Açıklamada, ´´Türkiye´de üretilmekte olan çeşitli bebe 
bisküvilerinde laboratuarlarımızda İsveç´teki laboratuvar ile 
kontrollü yapılan çalışmalarda ortalama 120 mikrogram/kg (21-220 
arasında değişmek üzere) bulunmuştur. Ancak incelenen örneklerden 
sadece 2 tanesinde (onlar da fason üretimdir) 470 ve 810 gibi, bu 
değerlerin dışına çıkan sonuçlar bulunmuştur. Bu değerler bile 
İsveç´te yapılan çalışmadaki bildirilmiş değerlerin üzerinde 
değildir´´ denildi. 

Bu sonuçlar ışığında, Türkiye´de alınan sonuçların, yurt dışındaki
benzer örneklerine göre daha yüksek olmadığı vurgulanarak, Türkiye´de 
ve uluslararası bilim camiasında daha geniş katılımlı bilimsel 
çalışmalara ve kararlara ihtiyaç olduğu kaydedildi. 
Açıklamada ayrıca, son zamanlarda yapılan araştırmalarda, 
akrilamid kanserojenik madde olarak görülmüş olsa da kullanılan teorik
modeller tam olarak güvenilir olmadığından, risk oluşturabileceği 
sonucunu çıkarmanın doğru olmayacağı belirtildi. 

Kanserin önceden gelişip gelişemeyeceğini bildirmek için var olan 
kuramsal örneklerin sağlam kararlar geliştirebilmek için yeterince 
güvenilir ve geçerli ortalama miktar düzeylerinin kesinleşmediğine 
işaret edilen açıklamada, yapılacak çalışmaların, yemek pişirme süreci
boyunca akrilamidin nasıl oluştuğunun belirlenmesinden başlayarak 
mamul hale gelen ürünleri de içerecek şekilde genişletilmesi gerektiği
ifade edildi.

6 Ocak 2014 Pazartesi

Sosyete Mantısı



Malzemeler (12 adet börek için)

İç Harcı için;
  • 300 Gr. Orta Yağlı Kıyma
  • 1 Orta Boy Soğan
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 8-10 Dal Maydanoz
  • Tuz - Karabiber
3 Adet Yufka

Yapılışı
  •  Kıymayı önce suyunu salıp çekene kadar kavurun sıvı yağ ekleyip soğanı yemeklik oldukça küçük) doğrayın ve kıymayla birlikte hafifçe sararana kadar kavurun. salçayı, tuz ve karabiberi ekleyin ve arada arıştırarak 3-4 dk. kavurun. Altını kapatın ve doğradığınız maydanozları ekleyin. Soğumaya bırakın.
  • Bir kaseye 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 - 1,5 çay bardağı kadar su ile yağlı su hazırlayın.
  • Bir yufkayı dörde bölün. Yufkayı yağlı su serperek ıslatın, bir buçuk yemek kaşığı kadar harcı minik minik noktalar halinde serpin.
  • Yufkanın geniş tarafından başlayarak, uçlarını içe kıvırmadan, sigara böreği sarar gibi sarın. İçe doğru rulo yaparak, gül şekli verin. Bir ucunuda altına gizleyerek, pişerken açılmamalarını sağlayın.
  • Üzerlerine sadece yağlı su sürün ve 170 derecede ön ısıtma yapılmış fırında, 25-30 dk. üzerleri hafifçe kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkar çıkmaz üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos yapıp servis edin.
  • Salçalı sos önerim de şu şekilde :Yarım yemek kaşığı tereyağ bir miktar sıvı yağ ile eritin.Yarım kaşık biber salçası yarım kaşık domates salçası ile karıştırıp içerisine biraz da et suyu katarsanız harika bir sos elde edersiniz.
  •  Afiyet Olsun

Belki Bunlarda Dikkatini Çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...